Mehmet Soyaslan Röleler 12.10.2016 1292 Görüntülenme 1 Yanıt

Devreye girerken oluşan vibrasyon

Öncelikle iyi çalışmalar;

1.Normal sistemde müşür üzerinden tetik gelince 2 adet soğutma fanı son güç devreye giriyor. Benim istediğim bir anda son devir değilde yavaş yavaş son devire gelmesi mümkün mü? Bunun için bir röle yapabilir misiniz? (Fan negatif tetik ile devreye giriyor). Çünkü ciddi akım çekmesi söz konusu oluyor. İlk devreye girerken rölantide anlık bir düşüş ve ufak bir vibrasyon oluyor. (Sonrası için normal). Röleyi isteme sebebim anlık amper çekimini azaltıp rölantideki anlık düşüşün önüne geçmek ve ilk devreye girerken oluşan vibrasyondan kurtulmak...

Örneğin max güçe 5 saniyede erişsin.Buna benzer bir röle hazırlanabilir mi?

Eğer bu sistem mümkünse maliyeti hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim.

2. Otomatik cam sisteminde herhangi röle mevcut değil ve camlar yavaş hareket ediyor. Rölenin olmamasına bağlıyorum. Bunun rölesi 12V 40A herhangi bir röle mi? Yoksa özel bir röle mi gerekir bu konuda yardımcı olma şansınız var mı?

İyi akşamlar

Cevaplar

ELO12.10.2016

Merhabalar Mehmet Bey,

Güçlü fanlar oldukça yüksek akım çeker. Sizdekiler muhtemelen radyatör soğutma fanları. Her biri 30A civarı olmalı (araca göre 20 ile 40A arası değişebiliyor). Böyle bir akımı sıfırdan başlatıp yavaş yavaş yükselten devre oldukça komplike ve ayrıca bizim bu işi görecek bir ürünümüz yok. Size önerim fanın birinin önüne 5s gecikme devresi koymanız. Bunun için bizim zaman rölelerinden 1 adet ve 1 adet 12V 30A röle kullanmanız yeterli. Böylece termostat fanları devreye sokmaya karar verdiğinde ilk önce sadece biri devreye girecek ve 3-5sn sonra da ikincisi. Bu problemi hafifletir ve daha az rahatsız edici hale getirir. Tabii, herhangi bir yatırım yapmadan bunun denemesini yapabilirsiniz ve hoşunuza giderse uygulamaya geçersiniz.

Diğer bir çözüm NTC direnç kullanmak. Bu amperlere dayanabilen 2-3 ohm civarı NTC iş görür. NTC’nin özelliği ilk önce direncinin yüksek olması, akım geçmeye başlayınca ısınması ve ısınınca direncinin sıfıra düşmesi. Bu da size gereken yumuşak kalkışı sağlar.

2. sorunuza gelince: Camların yavaş inip kalkması bu modülün tasarımı ile ilgili olması gerek, yani kullanılan motorun devir ve redüksiyon oranları belirleyici. Az da olsa, motorlara gelen voltaj düşüklüğü de olumsuz etki yapar. Camı kaldırma esnasında motorun klemenslerindeki voltajı ölçün. Akü voltajından fazla düşük ise kabloları kalınlaştırmak, soketleri temizlemek gibi şeyler biraz fayda sağlar. Bunların dışında ancak daha güçlü ve hızlı modül etkili olur.

ELO

 

Cevap Yaz